Grecy słyną ze swojego sposobu bycia, temperamentu, antycznej kultury, tradycji, ale przede wszystkim – kuchni. Delikatne mięsa, wyborne sery, świeże owoce morza, oliwki i oliwa – to jedne z podstawowych składników greckich dań. Jak odtworzyć smaki znane z wakacji i przenieść je do Polski – wyjaśnia Teo Vafidis, szef kuchni, autor książki „Filozofia smaku”.

– Grecka kuchnia jest bardzo prosta. Najważniejsze jest wykorzystanie oryginalnych produktów np. gdy robimy sałatkę grecką muszą być oliwki kalamata z pestką, musi być ser feta a nie biały – wyjaśnia Teo Vafidis, szef kuchni, autor książki „Filozofia smaku”.

Zobacz także: Bikini może ukryć nasze mankamenty. Jak je dobrać?

Dla Greków jedzenie nie służy wyłącznie zaspokojeniu głodu, ale jest sposobem na długie i zdrowe życie, źródłem rozrywki i przyjemności, okazją do nawiązywania i podtrzymywania dobrych relacji prywatnych i zawodowych. W Grecji kładzie się nacisk na jakość, a nie ilość jedzenia, na właściwe przygotowanie i zdrowe łączenie produktów, dużą wartość odżywczą, prostotę i czystość smaku. Wśród produktów, bez których grecka kuchnia nie mogłaby istnieć, wymienia m.in.: mastyks, oliwę z oliwek, owoce, ouzo, miód, owoce morza, zioła oraz sery.

Wypowiedź: Teo Vafidis, szef kuchni, autor książki „Filozofia smaku”:

(źródło: Newsrm.tv)

Komentarze Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZOBACZ RÓWNIEŻ

JOANNA MORO: W DZIECIŃSTWIE BYŁAM BRZYDKIM KACZĄTKIEM

Aktorka w dzieciństwie miała kompleksy związane z wyglądem. Jej problemem